Jajka to nieoceniony składnik wielu dań. Coraz częściej jednak szukamy dla nich alternatywy – czy to ze względów ideologicznych czy też ekonomicznych, bo ceny jaj poszybowały w górę.
Warto też jajka zamienić na inne składniki, by popróbować nowych smaków i połączeń. A nie musi to przecież oznaczać radyklanej rezygnacji z jaj.
Propozycje zamienników podała Jagna Niedzielska.
Jagna Niedzielska to kucharka i propagatorka nurtu zero waste, czyli ograniczania ilości śmieci. Tyczy się to także kuchni, gdzie Jagna pokazuje, jak maksymalnie wykorzystać wszystkie produkty.
Natomiast teraz podała alternatywy dla jaj. Oto one:
“➡️Siemię lniane: 1 kopiata łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 4 łyżkami wrzątku zastąpi jedno jajko. Po kilku minutach powstanie żel, który świetnie nadaje się do wypieków. U mnie to absolutny hit!
➡️Chia: podobnie jak siemię, to świetny składnik, który zastąpi jajka w wypiekach. 1 łyżka nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody zastępują jedno jajko
➡️Masło orzechowe: 2-3 łyżki masła orzechowego świetnie zastąpi jajko. Masło orzechowe skleja składniki podobnie jak jajko i to również idealna propozycja w wypiekach
➡️Aquafaba: to woda, która zostaje po odsączeniu ciecierzycy z puszki. Zawiera białko i skrobię. 2 łyżeczki aquafaby należy ubić na sztywną pianę. 1 łyżka zastępuje jedno białko, a 2 łyżki całe jajko. To świetny sposób na wegański pasztet.
➡️Mus z pieczonego jabłka/dyni/batatów: to genialny dodatek do słodkich wypieków. Żeby zamienić jedno jajko potrzebujecie około 4 łyżek musu.”
Te produkty zastosować można przede wszystkim do różnych wypieków, naleśników czy placuszków. Ale można też z nimi poeksperymentować w przypadku dań wytrawnych.
>>>Lara Gessler cierpiała na ortoreksję. Trudno uwierzyć, ILE wtedy ważyła!
https://www.instagram.com/p/CqJKd-DIr6f/