Kobieta kupiła banana. Zdębiała po przekrojeniu go na pół!

Kobieta kupiła banana. Zdębiała po przekrojeniu go na pół!

Kobieta kupiła kiść bananów w jednej z polskich sieci handlowych. Dwa z nich były bez zarzutu i zostały zjedzone.

Trzeciego kobieta chciała dać dziecku. Przekroiła banana na pół i zdębiała! W środku były czerwone plamki i prążki przypominające krew. Owoc wydawał się też twardszy niż pozostałe z kiści. Odcięła mały kawałeczek żółtej części, by spróbować banana, ale ten kawałek wydawał się być bez smaku i zdrewniały.

 

Kobieta pomyślała, że skoro banan nie jest gorzki, to można by go zmiksować i wykorzystać do ciasta czy placuszków. Obawiała się jednak, czy nie zaszkodzi rodzinie?

 

banan, czerwone prążki, czerwone linie
niepokojący wygląd – fot. lalapalmala.pl

 

Co oznaczają czerwone plamy oraz prążki na bananie i czy są groźne dla zdrowia?

Takie plamy i linie oznaczają, że owoc został zaatakowany przez grzyb nigrospora. Ten grzyb teoretycznie nie powinien nam zaszkodzić. Trudno jednak przewidzieć reakcję poszczególnych organizmów. Po zjedzeniu banana z grzybem nigrospora mogą pojawić się kłopoty żołądkowe czy gorączka. Co więcej, może się okazać, że dana osoba jest uczulona na taki grzyb, co spowoduje reakcję alergiczną.

 

Co zrobić z bananem z czerwonymi prążkami, plamami i liniami?

Takiego banana nie powinniśmy jeść – nawet w cieście czy placuszkach. Taki owoc najbezpieczniej będzie po prostu wyrzucić.

 

>>>Anna Popek przechodzi na biblijną dietę. „Adio pizza i inne pokusy!”