Jak wykorzystać świeżą miętę w kuchni?

Mięta to jedna z najstarszych roślin leczniczych o wyjątkowo intensywnym smaku i aromacie, która od wieków jest ceniona nie tylko w kuchni, ale i w medycynie i kosmetyce. To niezastąpiony składnik wielu dań, napojów i deserów, szczególnie podczas ciepłych dni, gdy szukamy czegoś orzeźwiającego. Dlaczego warto uwzględnić ją w swoim menu i jak ją wykorzystać? Odpowiadamy.

Jakie są rodzaje mięty?

Istnieje kilkadziesiąt odmian mięty, które różnią się smakiem, aromatem i wyglądem, przez co mają różne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich:

  • mięta pieprzowa — to jedna z najpopularniejszych odmian, która charakteryzuje się intensywnym i ostrym smakiem. Zastosowanie mięty pieprzowej jest wszechstronne. To doskonały dodatek dań mięsnych, sosów lub marynat;
  • mięta zielona — ma delikatniejszy smak i aromat niż mięta pieprzowa — jest orzeźwiająca i mentolowa. Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju sałatek, koktajli, deserów, a także do przyrządzania herbat i napojów;
  • mięta wodna — ma cytrynowo-limonkowy zapach, delikatny smak i można ją znaleźć przy zbiornikach wodnych. Liście mięty wodnej można z powodzeniem dodawać do herbaty, koktajli, napojów, deserów i dań głównych;
  • mięta imbirowa — to najdelikatniejsza odmiana mięty ze względu na niewielką zawartość mentolu. Ma imbirowo-cytrusowy aromat, przez co doskonale sprawdza się do deserów, sosów i wielu napojów.

Mięta — właściwości zdrowotne

Mięta to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także roślina o licznych właściwościach. Oto najważniejsze z nich:

  • przeciwdziałanie infekcjom — właściwości przeciwwirusowe i działanie przeciwutleniające ekstraktów miętowych można wykorzystać do inhalacji podczas infekcji dróg oddechowych, przeziębień i grypy;
  • wsparcie przy bólach głowy — olejek miętowy może być skutecznym środkiem przeciwbólowym przy bólach głowy i migrenach, dzięki swoim właściwościom kojącym i rozluźniającym mięśnie;
  • właściwości rozkurczowe — stosowanie mięty zalecane jest dla osób cierpiących na niestrawność, wzdęcia, kolki jelitowe oraz inne dolegliwości związane z nadmiernym napięciem mięśni przewodu pokarmowego;
  • wspieranie zdrowia jamy ustnej — olejek eteryczny zawarty w mięcie przyczynia się do zapobiegania infekcjom jamy ustnej, zapaleniu dziąseł i świeższemu oddechowi;
  • działanie przeciwutleniające — zawarte w mięcie kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, sole mineralne, a także witaminy neutralizują wolne rodniki w organizmie, które mogą powodować uszkodzenia komórek i prowadzić do różnych chorób;
  • oczyszczanie skóry — miętę pieprzową można również wykorzystywać do zapobiegania powstawaniu niedoskonałości. Zawarty w niej olejek miętowy pomaga usunąć sebum i zanieczyszczenia skórne.

Należy jednak pamiętać, że nadmierne zażywanie mięty może skutkować podrażnieniami błony śluzowej żołądka lub powodować zakłócenia snu i bezsenność.

Mięta w kuchni — orzeźwiające przepisy

Świeża mięta może odmienić każde danie — zarówno słodkie, jak i wytrawne. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które z pewnością orzeźwią nasze menu.

Chłodnik melonowo-ogórkowy

W gorące dni nic nie smakuje tak dobrze jak chłodnik. Jest lekki, aromatyczny i smaczny, a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy usunąć skórkę i gniazda nasienne z melona i ogórków, a następnie pokroić wszystko w kostkę. Całość blendujemy wraz z miętą, sokiem z cytryny i kefirem. Gotową zupę dobrze chłodzimy i gotowe!

Grillowane placki z pastą serowo-warzywną o miętowej nucie

Dla fanów grillowania polecamy placki z pastą serowo-warzywną, szpinakiem i miętą. Na początek łączymy mąkę wraz z wodą, solą i olejem. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, odstawiamy na 15 minut i formujemy na kształt placków. Pieczemy na rozgrzanym grillu z dwóch stron. W międzyczasie awokado miksujemy z mozzarellą. Dodajemy ogórki, garść mięty i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe placuszki serwujemy z przygotowaną pastą, liśćmi szpinaku i miętą.

Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/grillowane-pszenne-placki-z-pasta-serowo-warzywna-o-nucie-mietowej.

Sałatka z grillowanym halloumi, miętą i granatem

Na koniec proponujemy orzeźwiającą sałatkę z serem halloumi, miętą i granatem, która idealnie sprawdzi się na lekki obiad, kolację lub przyjęcia na świeżym powietrzu. Wystarczy pokroić halloumi na mniejsze paski i ugrillować. Następnie umytą roszponkę mieszamy z kiełkami słonecznika i posiekaną miętą. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem. Na koniec na wierzch kładziemy pestki granatu i grillowany ser.

Dokładny przepis dostępny jest pod adresem: https://uwielbiam.pl/przepis/salata-z-grillowanym-serem-halloumi-z-mieta-i-granatem.