Mięta to jedna z najstarszych roślin leczniczych o wyjątkowo intensywnym smaku i aromacie, która od wieków jest ceniona nie tylko w kuchni, ale i w medycynie i kosmetyce. To niezastąpiony składnik wielu dań, napojów i deserów, szczególnie podczas ciepłych dni, gdy szukamy czegoś orzeźwiającego. Dlaczego warto uwzględnić ją w swoim menu i jak ją wykorzystać? Odpowiadamy.
Jakie są rodzaje mięty?
Istnieje kilkadziesiąt odmian mięty, które różnią się smakiem, aromatem i wyglądem, przez co mają różne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich:
- mięta pieprzowa — to jedna z najpopularniejszych odmian, która charakteryzuje się intensywnym i ostrym smakiem. Zastosowanie mięty pieprzowej jest wszechstronne. To doskonały dodatek dań mięsnych, sosów lub marynat;
- mięta zielona — ma delikatniejszy smak i aromat niż mięta pieprzowa — jest orzeźwiająca i mentolowa. Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju sałatek, koktajli, deserów, a także do przyrządzania herbat i napojów;
- mięta wodna — ma cytrynowo-limonkowy zapach, delikatny smak i można ją znaleźć przy zbiornikach wodnych. Liście mięty wodnej można z powodzeniem dodawać do herbaty, koktajli, napojów, deserów i dań głównych;
- mięta imbirowa — to najdelikatniejsza odmiana mięty ze względu na niewielką zawartość mentolu. Ma imbirowo-cytrusowy aromat, przez co doskonale sprawdza się do deserów, sosów i wielu napojów.
Mięta — właściwości zdrowotne
Mięta to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także roślina o licznych właściwościach. Oto najważniejsze z nich:
- przeciwdziałanie infekcjom — właściwości przeciwwirusowe i działanie przeciwutleniające ekstraktów miętowych można wykorzystać do inhalacji podczas infekcji dróg oddechowych, przeziębień i grypy;
- wsparcie przy bólach głowy — olejek miętowy może być skutecznym środkiem przeciwbólowym przy bólach głowy i migrenach, dzięki swoim właściwościom kojącym i rozluźniającym mięśnie;
- właściwości rozkurczowe — stosowanie mięty zalecane jest dla osób cierpiących na niestrawność, wzdęcia, kolki jelitowe oraz inne dolegliwości związane z nadmiernym napięciem mięśni przewodu pokarmowego;
- wspieranie zdrowia jamy ustnej — olejek eteryczny zawarty w mięcie przyczynia się do zapobiegania infekcjom jamy ustnej, zapaleniu dziąseł i świeższemu oddechowi;
- działanie przeciwutleniające — zawarte w mięcie kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, sole mineralne, a także witaminy neutralizują wolne rodniki w organizmie, które mogą powodować uszkodzenia komórek i prowadzić do różnych chorób;
- oczyszczanie skóry — miętę pieprzową można również wykorzystywać do zapobiegania powstawaniu niedoskonałości. Zawarty w niej olejek miętowy pomaga usunąć sebum i zanieczyszczenia skórne.
Należy jednak pamiętać, że nadmierne zażywanie mięty może skutkować podrażnieniami błony śluzowej żołądka lub powodować zakłócenia snu i bezsenność.
Mięta w kuchni — orzeźwiające przepisy
Świeża mięta może odmienić każde danie — zarówno słodkie, jak i wytrawne. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które z pewnością orzeźwią nasze menu.
Chłodnik melonowo-ogórkowy
W gorące dni nic nie smakuje tak dobrze jak chłodnik. Jest lekki, aromatyczny i smaczny, a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy usunąć skórkę i gniazda nasienne z melona i ogórków, a następnie pokroić wszystko w kostkę. Całość blendujemy wraz z miętą, sokiem z cytryny i kefirem. Gotową zupę dobrze chłodzimy i gotowe!
Grillowane placki z pastą serowo-warzywną o miętowej nucie
Dla fanów grillowania polecamy placki z pastą serowo-warzywną, szpinakiem i miętą. Na początek łączymy mąkę wraz z wodą, solą i olejem. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, odstawiamy na 15 minut i formujemy na kształt placków. Pieczemy na rozgrzanym grillu z dwóch stron. W międzyczasie awokado miksujemy z mozzarellą. Dodajemy ogórki, garść mięty i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe placuszki serwujemy z przygotowaną pastą, liśćmi szpinaku i miętą.
Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/grillowane-pszenne-placki-z-pasta-serowo-warzywna-o-nucie-mietowej.
Sałatka z grillowanym halloumi, miętą i granatem
Na koniec proponujemy orzeźwiającą sałatkę z serem halloumi, miętą i granatem, która idealnie sprawdzi się na lekki obiad, kolację lub przyjęcia na świeżym powietrzu. Wystarczy pokroić halloumi na mniejsze paski i ugrillować. Następnie umytą roszponkę mieszamy z kiełkami słonecznika i posiekaną miętą. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem. Na koniec na wierzch kładziemy pestki granatu i grillowany ser.
Dokładny przepis dostępny jest pod adresem: https://uwielbiam.pl/przepis/salata-z-grillowanym-serem-halloumi-z-mieta-i-granatem.