Sieć sklepów „Biedronka” ma w swojej ofercie ciekawą pozycję– czekoladę wegetariańską. Tak – Wegetariańską. Co to dokładnie jest i co czyni ją „wege”?
Dziennikarze portalu „Dziecko i Figura” dokładnie przyjrzeli się propozycji popularnego dyskontu, czy naprawdę jest to alternatywa dla zwykłej czekolady? Z drugiej strony dlaczego popularna „mleczna” nie jest wege?
Co znajdziemy w czekoladzie wege? – kakao, tłuszcze roślinne, mleko, cukier… Gdzieś to już widzieliśmy? Taki skład ze zmiennymi proporcjami Kakao mają … właściwie wszystkie czekolady na rynku.
„To mniej więcej tak, jak „masło bez konserwantów” sprzedawane przez jednego z polskich producentów. Było to zwykle masło z 83% udziałem tłuszczu. Efekt? Wyższa cena i dobra sprzedaż. Bardzo długo nikt nie zastanawiał się, że masło po prostu konserwantów nie ma, skoro na innych nie ma tej informacji, to na pewno są. W sytuacji Biedronki producent wykorzystuje panującą modę na bycie fit i wege” – mówi prezes zarządu PR Media Group LTd.