Uwaga na bakterie w popularnym serze Zarzeccy. W serze korycińskim producenta “Zarzeccy” o numerze partii 30.06.2020 wykryto m.in. listerię i gronkowce. Spożycie takiego sera może spowodować poważne zatrucie pokarmowe.
Groźne bakterie w serze korycińskim
“Serze Korycińskim Swojskim – dojrzewającym z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi o nr partii: 30.06.2020 i z terminem przydatności do spożycia – 30 lipca 2020 wykryto Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu” – donosi Sanepid.
Wyniki kontroli
“Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz z pobieraniem próbek wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych. Po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład od dnia 13 lipca 2020r., Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania” – donosi Sanepid.
Produkcja sera została wstrzymana do odwołania. GIS apeluje, aby produkty wymienione w ostrzeżeniu wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Źródło: Fakt
Zdjęcia: Pixabay, Fakt