O tym, że można żyć bez jedzenia mięsa, wiedzą wegetarianie. Jak rezygnacja z tego produktu wpływa na organizm i zdrowie? Postanowiło to sprawdzić dwóch braci bliźniaków.
Jeden z braci zdecydował się jeść wyłącznie bezmięsne posiłki, drugi mógł jeść mięso. Eksperyment braci trwał 12 tygodni. Monitorowali go naukowcy z King’s College. Mieszkający w Wielkiej Brytanii bracia Turner są aktywni fizycznie, chcieli sprawdzić, jak zmiana jadłospisu wpłynie na ich zdrowie i kondycję fizyczną jako na genetycznie identycznych mężczyzn, bliźniaków.
Co ciekawe, menu obu panów różniło się tylko obecnością lub brakiem mięsa. Posiłki miały podobną wartość kaloryczną i odżywczą. Obaj regularnie ćwiczyli z trenerem personalnym. Co się okazało po upływie 3 miesięcy?
Otóż – Hugo Turner, który był na diecie wegańskiej, schudł 2 kilogramy. Sprawdził też poziom tkanki tłuszczowej organizmie i okazało się, że ma jej mniej o jeden punkt procentowy. Co z jego samopoczuciem? Hugo stwierdził, że po rezygnacji z mięsa ma więcej energii.
Wyniki badań krwi pokazały, że spadł u niego poziom cholesterolu. Z kolei na podstawie badania kału oceniono, że zwiększył odporność na choroby przewlekłe, np. nowotwory. To plusy diety bezmięsnej w przypadku Hugo. Jednak wystąpił jeden minus. Mężczyzna zaobserwował spadek libido. Na pytanie, czy będzie kontynuować dietę, odpowiedział dyplomatycznie, że tylko ograniczy mięso…
Co się stało z organizmem Rossa, który jadł mięso? Otóż przytył on 6,5 kilograma. Nastąpił wzrost tkanki tłuszczowej o 2 punkty procentowe. Nie zaobserwowano zmian w poziomie cholesterolu we krwi. Ross często był głodny, miał spadki energii.
Wydaje się zatem, że dieta Rossa była źle zbilansowana. Bracia mają nadzieję, że zachęcą innych do diety wegetariańskiej, sami na pewno częściej będą wybierać bezmięsne dania.
Zobacz też: Zabrali mu tytuł NAJGRUSZEGO CZŁOWIEKA ŚWIATA! Zrzuciła 300 kilo
Źródło: plantbasednews.com
Źródło zdjęcia: plantbasednews.com