Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada na 16utego. Tym samym myślimy o tym, gdzie kupić najlepsze pączki.
W lokalu firmowanym przez Magdę Gesser i Larę Gessler o nazwie Słodki Słony, za jednego pączka trzeba zapłacić aż 18 złotych. Z kolei w innych cukierniach cena za to ciastko wynosi kilka złotych, najczęściej w przedziale 4-7 zł. W dyskontach pączki kupić można nawet po złotówce, zatem różnica w cenie jest kolosalna.
Czy warto wydać 18 zł. na jednego pączka?

Dziennikarka serwisu Plejada* przeprowadziła test pączków. Porównania dokonała pomiędzy produktami z pracowni cukierniczej „Zagoździński”, gdzie cena wynosi 4,5 zł. a tymi z lokalu Słodki Słony.
U Magdy Gessler degustowała aż trzy rodzaje – z różą, ajerkoniakiem, śliwka i czekolada.
Pączek od Magdy Gessler zdecydowanie wygrał jakością wypełnienia. Róża była bardzo dobrze wyczuwalna, było jej dużo i nie była zbyt słodka.
Jeśli chodzi o ciastko z ajerkoniakiem:
…po brzegi wypełniony był nadzieniem — świetnym kremem z alkoholem, bez dodatku margaryny. Cukier puder obsypany był jadalnym „złotem”. Ciasto było wyrośnięte i puszyste, a skórka chrupiąca.
Jednak to trzeci wariant zachwycił dziennikarkę:
To był najcięższy i najlepszy pączek, jaki kiedykolwiek próbowałam. (…) To czekolada ze śliwką (suszoną! Bo natrafiłam na kawałki owoców). Ciasto bez zmian — puszyste a na górze chrupiące. Bez dwóch zdań był to najlepszy pączek z całego testu, ale także w moim życiu.
W podsumowaniu napisała, że pączki z pracowni cukierniczej „Zagoździński” są również bardzo smaczne i dobre na co dzień. Jednak pączki od Magdy Gessler to prawdziwe, świąteczne dogadzanie sobie. Wygląda więc na to, że warto wydać 18 zł. na pączka.
*źródło/cyt: plejada.pl