GIS alarmuje. Produkty Kinder mogą zawierać bakterię Salmonella!

Jajka niespodzianki, czekoladki i batoniki Kinder firmy Ferrero to jedne z ulubionych słodyczy kupowanych dzieciom.

Szczególnie teraz, przed Wielkanocą chętnie zaopatrujemy się w jajka Kinder i inne łakocie. Jak jednak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w części z tych produktów może występować bakteria Salmonella Typhimurium. Zjedzenie takich słodyczy może wywoływać zatrucie pokarmowe.

 

Firma Ferrero wycofała ze sprzedaży słodycze stanowiące potencjalne zagrożenie:

 

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.

– podaje GIS.

 

Salmonella może pojawić się w następujących produktach:

 

  • Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g
  • Kinder Niespodzianka Maxi 100 g 
  • Kinder Niespodzianka Maxi 100 g
  • Kinder Maxi Mix 133 g

 

Nie powinniśmy spożywać produktów z serii podanych w komunikacie, a w przypadku zatruć pokarmowych, należy zgłosić się do lekarza.

 

Szczegółowe informacje na temat wycofanych partii słodyczy Kinder znajdują się na stronie GIS > tutaj.

 

www.gov.pl/web/gis

 

www.gov.pl/web/gis

 

www.gov.pl/web/gis

 

www.gov.pl/web/gis