Jajka niespodzianki, czekoladki i batoniki Kinder firmy Ferrero to jedne z ulubionych słodyczy kupowanych dzieciom.
Szczególnie teraz, przed Wielkanocą chętnie zaopatrujemy się w jajka Kinder i inne łakocie. Jak jednak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w części z tych produktów może występować bakteria Salmonella Typhimurium. Zjedzenie takich słodyczy może wywoływać zatrucie pokarmowe.
Firma Ferrero wycofała ze sprzedaży słodycze stanowiące potencjalne zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.
– podaje GIS.
Salmonella może pojawić się w następujących produktach:
- Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g
- Kinder Niespodzianka Maxi 100 g
- Kinder Niespodzianka Maxi 100 g
- Kinder Maxi Mix 133 g
Nie powinniśmy spożywać produktów z serii podanych w komunikacie, a w przypadku zatruć pokarmowych, należy zgłosić się do lekarza.
Szczegółowe informacje na temat wycofanych partii słodyczy Kinder znajdują się na stronie GIS > tutaj.