Krytyk kulinarny i dziennikarz, Robert Makłowicz był gościem programu “Rozmowy o końcu świata” w TVN24.
W programie Robert Makłowicz wypowiadał się między innymi na temat mody na diety roślinne – wegańską czy wegetariańską.
Dziennikarz przyznał, że lubi zarówno potrawy mięsne, jak i bezmięsne. Zwraca jednak uwagę na coś innego.
Ważna jest bowiem jakość i sposób przygotowania:
Nie dzielę jedzenia na mięsne i inne. Traktuję jedzenie w kategoriach: dobre i złe. A dobre z mojego punktu widzenia może być jedzenie bez mięsa i z mięsem. Tak samo mnie nudzi monotonne i mięsne jałowe menu, jak niczym nieprzyprawione przegotowane jarzyny.
Często też mówi się o tym, że dieta bazująca na kaszach, ryżu i warzywach jest znacznie tańsza niż ta z mięsem. Teraz jednak mamy do czynienia z zaskakującym zjawiskiem. Także ceny polskich warzyw i owoców szybują w górę.
To jest bardzo dziwne, ale kilogram kurczaka kosztuje często mniej niż kilogram selera, to wręcz jest niewyobrażalne
– zauważył.
Przecież to jest zwierzę, które musi się urodzić, trzeba je nakarmić, napoić, wyhodować, trzeba je zabić. Trzeba oskubać, trzeba je schłodzić i przygotować. W przypadku selera trzeba zasiać to rośnie i tylko się zbiera. Coś, co rośnie w ziemi jest droższe, niż coś, co wymaga takiego procesu. To świadczy o skali.
I faktycznie, ceny takich warzyw jak seler, pietruszka czy kalafior porównywalne są do ceny mięsa czy wędlin. Czyżby producenci warzyw wykorzystywali modę na wegetarianizm?
>>>Kasia Nosowska zapomniała o pierogach! Przez 21 godzin trzymała je w…
źródło: plejada.pl
[…] >>>Robert Makłowicz o cenach warzyw. „To wręcz jest niewyobrażalne”! […]